Sterilizare
O corecta sterilizare, de care depinde securitatea si siguranta starii de sanatate a fiecarui pacient precum si a personalului medical, se efectueaza respectand cu stictete toate procedurile de decontaminare, dezimfectie la nivel inalt si sterilizare propriu zisa in unitatea noastra o realizam cu sterilizatoare cu aburi saturati de ultima generatie, potrivit protocolului de sterilizare la autoclav (ORDIN M.S.NR.261/2007).

O sterilizare completa presupune:
1. Pregatirea instrumentelor pentru sterilizare:
Instrumentarul este decontaminat, curatat si uscat laborios inainte de a fi sterilizat, asigurandu-se dezactivarea proliferarii bacteriene, prevenirea contaminarii reciproce pe parcursul manuirii instrumentelor, prevenirea uscarii produselor biologice pe instrumentar si protejarea personalului. Toate aceste obiective sunt obtinute prin folosirea dezimfectantelor si detergentilor enzimatici, in general prin intermediul solutiilor cu actiune impotriva HIV, HBV si HCV, conform indicatiilor din fisele de date tehnice ale produselor utilizate.
2. Impachetarea instrumentarului in pungi individuale, cu markeri de sterilizare care permit verificarea corectitudinii sterilizarii si in care se va mentine instrumentul steril pana in momentul utilizarii lui.
3. Incarcarea, cu plasarea in autoclav a indicatorilor de sterilizare chimica.
4. Sterilizare:
Durata minima a unui ciclu de sterilizare complet respecta instructiunile producatorului aparaturii si timpii minimi prevazuti de lege, cu prevacumare si postvacumare, cu mentinerea temperaturii de 134 grade Celsius timp de cel putin 3,5 minute, fiecare sarja este livrata sterila, cu confirmarea corectitudinii procedeului cu ajutorul imprimantei integrate a autoclavului care precizeaza tipul de ciclu de sterilizare selectionat, fazele acestuia, valoarea temperaturii si presiunii, minutele partiale si totale de lucru.
5. Pastrarea instrumentelor in stare sterila, in compartimente speciale, cu inscriptionarea zilei si a orei sterilizarii.
6. Intretinerea de rutina a unitatii de sterilizare.
Respectand normele de asepsie si antisepsie si investind in aparatura de sterilizare de ultima generatie va putem trata fara riscul de a contacta afectiuni transmisibile prin saliva sau sange.
De asemenea trebuie mentionat ca in timpul tratamentelor stomatologice folosim exclusiv consumabile de unica folosinta (pahare, aspiratoare bucale, masti, manusi, bavete, etc.), suprafetele de contact sunt riguros dezimfectate dupa fiecare pacient, iar materialul nesteril este depozitat in recipiente speciale pentru deseuri biologice si in locuri special amenajate, inainte de a fi livrate pentru incinerare.
Respectarea riguroasa a normelor si standardelor de igiena in domeniu este alaturi de alti factori, unul din motivele care ne recomanda in alegerea dumneavoastra.
Pentru programari va rugam sa sunati la: 0264 - 59 54 44 sau 0264 - 43 92 07 (reteaua Romtelecom)
Pentru programari la D-na Dr. Adina Chelaru - Dermatologie: 0756 274 598
|